Skip to content
Carro na estrada durante o pôr do sol.

Mitä on auringon UV-säteily ja mitä vaikutuksia sillä on ihmiskehoon? 


auto tiellä auringonlaskun aikaan

Auringon ultraviolettisäteily (UV) on eräänlainen auringon lähettämä sähkömagneettinen säteily, joka on paljaalla silmällä näkymätön. Se muodostaa pienen osan auringonsäteistä, mutta se on tärkein auringonpolttamuksen aiheuttaja, sillä on voimakkaita mutageenisia ominaisuuksia ja se on luokiteltu ihmisille syöpää aiheuttavaksi aineeksi. 

Altistuminen ultraviolettisäteilylle (UV) erityisesti auringolta voi vaikuttaa haitallisesti ihoon. Pitkäaikainen ja toistuva altistuminen voi johtaa ennenaikaiseen ikääntymiseen, ihovaurioihin ja jopa ihosyöpään. UV-säteet tunkeutuvat ihon pintaan ja vahingoittavat alla olevia soluja ja kudoksia. Tämä voi johtaa oireisiin, jotka vaihtelevat lievästä auringonpoltuksesta vakaviin ihosairauksiin. 

UV-säteily ei ole vain vaarallista, vaan se on myös petollista. Se sisältää kolme eri tyyppiä: UVA, UVB ja UVC. UVA-säteet voivat tunkeutua ihon syvimpään kerrokseen – dermiin – ja aiheuttaa pitkäaikaisia ihovaurioita, kun taas UVB-säteet voivat polttaa ihon pinnallisia kerroksia. Sekä UVA:lla että UVB:llä on keskeinen rooli sairauksissa, kuten ihosyövässä. Toisaalta UVC ei saavuta maan pintaa, vaan sitä voidaan tuottaa ihmisen tekemillä lähteillä. 

On tärkeää huomata, että UV-säteilyä esiintyy päivittäin ja se voi vahingoittaa ihoa myös pilvisinä päivinä, jolloin aurinkoa ei näy. The Skin Cancer Foundationin tuore tutkimus paljastaa, että jopa 80 % auringon haitallisista UV-säteistä voi tunkeutua ihoon jopa pilvisenä päivänä. 

UV-säteilyn läpäiseminen (auton) lasin läpi 

Kaikentyyppiset kaupalliset ja autolasit estävät tehokkaasti suurimman osan UVB-säteistä ja varmistavat suojan. On kuitenkin tärkeää huomata, että UVA-läpäisyaste voi vaihdella käytetyn lasityypin mukaan. Vaikka lasin paksuudella on jonkin verran vaikutusta UV-säteilyn läpäisyyn, on tärkeää ottaa huomioon muut tekijät, joilla voi olla suurempi merkitys. 

UV-säteilyn taso auton sisällä voi vaihdella riippuen tekijöistä, kuten avoimet tai kiinni sivuikkunat ja ajoneuvon sijainti aurinkoon nähden. Yleensä UV-säteilytasot ajoneuvon sisällä ovat huomattavasti alhaisemmat kuin ulkona suorassa auringonvalossa. 

Kirkkaat tai sävytetyt kalvot voivat vähentää karkaistun lasin läpi tunkeutuvan UV-säteilyn kokonaismäärää yli 99 %. Tummennusta suositellaan myös työajoneuvoihin, mikäli mahdollista. Suuren yleisön tulisi myös harkita ikkunoiden tummennuksen aurinkoa suojaavia etuja ajoneuvossaan. 

Tummennetut ikkunat ja UV-suoja 

pikkutyttö nukkuu auton takapenkillä ilman tummennusta ikkunassa

Tummennetut ikkunat palvelevat suurempaa tarkoitusta kuin pelkkä yksityisyyden tarjoaminen ja häikäisyn vähentäminen; niillä on myös ratkaiseva rooli haitallisten UV-säteiden estämisessä. Auton ikkunoiden tummennus voivat vähentää merkittävästi altistumista UV-säteilylle ja näin suojata ihoa mahdollisilta haitoilta. Erityisesti korkealaatuiset autojen tummennukset voivat estää jopa 99 % UV-säteistä, mikä tarjoaa merkittävän suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan. 

Siksi sijoittaminen laadukkaisiin autojen tummennuksin voi olla tehokas strategia UV-säteilyn haitallisten vaikutusten lieventämisessä, kokonaisvaltaisen ihonhoidon edistämisessä ja yleisen terveyden edistämisessä. 

Tutkimusten mukaan keskimääräinen ihminen viettää elämästään noin 4,3 vuotta autossaan. Tämä vastaa valtavan paljon aikaa mahdollisesti alttiina haitalliselle UV-säteilylle, erityisesti niille, jotka ajavat paljon päivällä. Lyhyetkin matkat laskevat yhteen koko eliniän aikana, mikä lisää kumulatiivista altistumistasi UV-säteille. 

Altistuminen UV-säteille voi olla erityisen haitallista pienille lapsille. Heidän ihonsa on herkempää ja joten se on herkempi UV-säteilylle. Jos lapset altistuvat liiallisille UV-säteille pienestä pitäen, he voivat kokea välittömiä vaikutuksia, kuten tuskallisia auringonpolttamia. 

Mutta vielä huolestuttavampia ovat pitkän aikavälin vaikutukset. Jatkuva suojaamaton altistuminen alkuvuosina voi merkittävästi lisätä riskiä sairastua ihosairauksiin myöhemmällä iällä. Sen tiedetään myös aiheuttavan ennenaikaista ihon ikääntymistä, mukaan lukien ryppyjä ja ikäpisteitä, jopa myöhemmällä murrosiällä. 

Siksi on erittäin tärkeää opettaa lapsille aurinkosuojan tärkeydestä jo pienestä pitäen. Siksi on tärkeämpää asentaa autoon tummennukset, jotka suojaavat tulevia sukupolvia haitallisilta UV-säteiltä. 

Tummennetut ikkunat voivat vähentää autoon pääsevän UV-säteilyn määrää, mikä antaa matkustajille merkittävän suojan auringon vaurioita vastaan. Auton ikkunoiden tummennukset voivat tehokkaasti estää jopa 99 % UVA- ja UVB-säteistä. Tarpeistasi riippuen voit valita tummennuksen, joka estää enemmän tai vähemmän auringonsäteitä. 

Auton ikkunoiden tummennuksien edut ovat tässä yhteydessä valtavat. Estämällä jopa 99 % UVA- ja UVB-säteistä auton ikkunoiden tummennukset voivat vähentää merkittävästi UV-altistusta, suojaten ihoasi ennenaikaiselta ikääntymiseltä ja vähentää ihosyövän riskiä. 

Lisäksi tummennetut ikkunat voivat pitää auton sisätilan viileänä, mikä parantaa ajokokemuksesi yleistä mukavuutta. Kokonaisuutena tarkasteltuna on selvää, että autoissamme viettämämme aika voi todellakin vaikuttaa merkittävästi terveyteemme ja hyvinvointiimme. 

Tarkista aina autolasien tummennuksien lakivaatimukset Suomessa ennen kuin suunnittelet tummennusta autollesi. Solarplexius johtava valmiiksi leikattujen autojen ikkunoiden tummennuksien valmistaja noudattaa näitä ohjeita tarkasti. Tuotteet on suunniteltu täyttämään Suomen lakivaatimukset. 

Solarplexius auton ikkunoiden tummennukset 

 

UV-valomittari näyttää absorboituneen UV-säteilyn autolasien tummennuksilla ja ilman

Solarplexius-ikkuna tummennukset ovat tunnettuja erinomaisesta UV-suojauskyvystään. Nämä tummennukset on suunniteltu hienostuneesti imemään noin 99,8 % haitallisista UV-säteistä, mikä vähentää merkittävästi ihovaurioiden riskiä ajon aikana. 

Näin vaikuttavalla UV-absorptionopeudella Solarplexius-tummennukset ylittävät monet muut markkinoiden vaihtoehdot tarjoten vertaansa vailla olevan suojan sekä UVA- että UVB-säteilyä vastaan. 

Solarplexius-ikkunan tummennuksien asennuksen edut ulottuvat ihonsuojauksen lisäksi. Tummennukset lisäävät myös mukavampaa ja nautinnollisempaa ajokokemusta. 

Estämällä auringon paahtavan lämmön nämä tummennukset voivat auttaa ylläpitämään viileämpää ja miellyttävämpää lämpötilaa auton sisällä, mikä saattaa parantaa polttoainetehokkuutta vähentämällä ilmastoinnin tarvetta. Lisäksi ne lisäävät yksityisyyttä ja estävät mahdollisia murtoja, mikä lisää ajoneuvoosi uuden suojakerroksen. 

Solarplexius-tummennukset on helppo asentaa, eivätkä ne kupli tai kuori ajan myötä, toisin kuin perinteiset kalvopohjaiset sävyt. Tämä tekee niistä erinomaisen pitkän aikavälin sijoituksen niille, jotka haluavat yhdistää mukavuuden, suojan ja toimivuuden. Muista, että valitsemalla Solarplexiuksen päätät suojata ihosi lisäksi myös ajokokemuksesi yleistä laatua. 

Kun jatkamme tietoisuuden lisäämistä UV-altistuksen vaaroista, on erittäin tärkeää, että puolustamme myös näitä yksinkertaisia mutta tehokkaita suojatoimenpiteitä. Muista, että kaikki UV-altistuksen vähentämiseksi tehdyt ponnistelut vaikuttavat pitkän aikavälin terveyteemme.